Ruwhaar Teckelkennel van 't Rief

Gefokt op schoonheid en karakter

Waar is de pijs van een Teckel-pup op gebasseerd (en waarom is die stamboom zo belangrijk?

De vraag over de prijs krijg ik vaak via de mail. Als mensen met deze vraag beginnen ben ik over het algemeen vrij snel klaar. Ik antwoord gewoon níet. Of héél kort met het antwoord “veel”!

Het beantwoorden van alle mail die ik krijg is namelijk vrij intensief en vergt enorm veel tijd en als je dan nooit meer iets hoort, is dat verspilde energie. Energie die ik kan besteden aan leuke dingen, zoals onze hondjes.
De ervaring in de afgelopen jaren heeft geleerd, dat échte Teckel-mensen deze vraag pas in een heel laat stadium van ons contact stellen. Sommigen vragen het zelfs helemáál niet en dan komt het pas vlak voor het ophalen van de pup aan de orde.
Waar komt nou die prijs vandaan? Mensen hebben doorgaans geen idee welke kosten het fokken met zich mee brengt. Zo af en toe hoor ik de opmerking ‘zo hey…lekker lucratief…vette winst’ 
Nou…zo zit het niet helemaal.
Laten we beginnen met de moederhond. Die heb je over het algemeen wel nodig, anders fokt het zo lastig! In ons geval zijn wij jaren geleden overgegaan tot de aanschaf van 2 volwassen Teckel dames. Ik kan u verzekeren dat je van deze aanschaf-prijs zo veel pups kunt kopen, dat is op 1 hand niet meer te tellen.
Uiteraard is dan de kennelnaam al aangevraagd (en vooraf betaald)  bij de Raad van beheer en u mag mij geloven als ik zeg dat de Raad wel van wanten weet als het op betalen aankomt.

Dan ben je als fokker de gelukkig eigenaar van 2 prachtige Teckel-dames (inmiddels zijn het er 7) en dan moeten er de nodige voorzieningen komen. Even een greep uit de lijst: Kennel-delen om je halve tuin ter beschikking te stellen aan je viervoeters. We willen tenslotte dat ze de hele dag lekker buiten kunnen rennen. Werpkisten, puppy rennen, warmtelampen, massa’s fleece-dekens enz enz enz.

Vervolgens komen we op het punt dat de Teckel-dames loops worden en dat er een dekking gedaan moet worden. Om te bepalen wanneer het geschikte moment daar is, moet er een progesterontest gedaan worden. Deze test herhaal je een aantal keren om een goede tijdsbepaling te krijgen. (80,= euro per test). Vervolgens gaat de dame op bezoek bij de heer. Een goede fokker zoekt de dekreu met zorg uit. Dat betekent dat ik deze niet in de voortuin bij de buren vind.
Om een geschikte dekreu te vinden moet ik vaak kilometers maken en het blijft niet bij 1 dekking. Tot nu toe mocht ik zelfs elke keer de grens over om een flink stuk Duitsland in te rijden…en dat meerdere keren voor 1 dekking. Mijn auto loopt niet op water!! De prijs voor een dekking? Die laat ik even in het midden, maar het is het overwegen van een eigen dekreu waard.

We zijn op het punt gekomen dat de Teckel-dame drachtig is, althans dat vermoeden we. Om dit zeker te weten, laten we een echo maken. (75,= euro)  Een aanstaande moeder heeft extra zorg nodig. Zo’n buik vol puppy’s vreet letterlijk energie. Dan blijkt uit de echo dat ze drachtig is en zorgen wij dat ze ruim een week voor de bevalling aan haar kraambed gewend is. In die laatste week zijn wij nog een keer naar de dierenarts geweest om een röntgenfoto  te laten maken. (75,= euro) We willen namelijk graag zoveel mogelijk zekerheid over het te verwachten aantal pups. Verassingen tijdens een bevalling zijn niet grappig! 

’s Nachts voeren wij die controle uit door een infra-rood camera op de werpkist te plaatsen met een groot LCD scherm naast mijn bed. Ron wordt nog niet wakker als er een kanon wordt afgeschoten :-) (Deze infrarood camera’s zijn ook níet gratis)
Eindelijk is het dan zover dat de pups zich aankondigen. Alles ligt klaar voor een voorspoedige bevalling. Daar hopen wij altijd op, Maar dat is zeker niet altijd het geval. Bij onze eerste 3 nesten kwamen ze allemaal met een keizersnede ter wereld en als de dames dat dan ook nog eens op Hemelvaartsdag plannen en in ons geval in het midden van de nacht, dan vindt je dat terug op je rekening van de dierenarts. 
Uiteindelijk ligt er een prachtig nestje pups waar je het liefst de hele dag naar kijkt en dat doen wij ook veel…kijken en genieten. Maar als de moeder geen of te weinig melk heeft na de keizersnede, dan moet er met de fles worden gewerkt. minimaal 5 weken lang en dat in het begin elke 2 uur…ja…ook ’s nachts.
Maar het werk gaat door. De wasmachine draait overuren en de droger ook. Liters wasmiddel gaan er doorheen. De warmtelamp(en) staan 24/7 aan (150 watt per lamp) 
Vanaf het moment dat de pups 2 weken zijn moeten ze elke 2 weken ontwormd worden. Dus met 2-4-6 en 8 weken. 

Als de kleintjes 7 weken oud zijn komt de dierenarts aan huis voor een klinisch onderzoek en een titerbepaling of te wel een VacciCheck (ja ja…wij enten de pups “ op maat”) Indien nodig volgen de inentingen maar hebben de pups nog genoeg antistoffen, dan herhaalt de titerbepaling zich op het door de dierenarts bepaalde moment......meestal 2-3 weken later  (Wil je nou meer info over het “enten op maat”….klik dan hier)

Uiteraard hebben wij de stambomen dan al aangevraagd (en betaald) bij de Raad van Beheer. 
Vanaf juni 2014 is er besloten dat er van elke pup DNA moet worden afgenomen om te kijken of er niet gerommeld is met de bloedlijnen. Een hele goede zaak en wij hebben daar absoluut geen moeite mee, maar zo’n DNA swap wordt door de Raad afgenomen en moet worden onderzocht in het laboratorium en 3x raden wie dat gaat betalen? Precies…de fokker.
De pups worden gechipped door de Raad van Beheer….(de “veldmedewerker van de RvB komt hiervoor aan huis) en ondertussen hebben wij kennis gemaakt met de eerste “puppy-mensen” die wij altijd  met zorg uitkiezen voor onze puppy’s.
Na het chippen moet de fokker aangifte doen bij de “Databank honden”. Deze registratie is de opstart voor het toekomstige personeel zodat zij later hun gegevens in kunnen vullen zodat dierenartsen en asiels weten waar een “stamboom hond” thuis hoort mocht deze ooit weglopen.

De tijd gaat snel. Er worden speeltjes aangeschaft voor de kleintjes (meestal overleven de speeltjes 1 “rondje” puppy’s niet). De wasmachine en droger draaien nog harder dan voorheen, want een pup heeft er maling aan dat hij/zij op een fleece-deken plast. Dus wij beginnen op tijd met de zindelijkheid op de puppy-trainers. De pup went er snel aan dat hij op zo’n trainer moet plassen. (Ook die moeten een paar keer per dag vervangen worden…wel zo fris)

Wij werken NIET met kranten. Die inkt komt een pup volgens ons niet ten goede!
Ondertussen zijn wij druk bezig geweest met het samenstellen van de puppy-pakketten voor het nieuwe personeel…Hebben wij kilo’s gebak ingeslagen voor als ze op bezoek komen (heel vervelend al dat lekkers) en draait ons leven om 1 ding…de puppy’s en daar kiezen wij bewust voor. 
Het verse vlees van de beste kwaliteit vliegt er met kilo’s tegelijk doorheen, want wij voeren zowel moeder als pups alleen maar top-voer zonder enige toevoegingen. (DARF kvv). Voor meer info over het vlees wat wij voeren klik hier
Dan komt het tijdstip dat de pups uitvliegen. Een prachtig moment maar voor ons houdt het dan nog niet op. De administratie van de Raad gaat nog even door, stambomen worden toegestuurd en die moeten weer bij de nieuwe eigenaar komen. Nieuwe eigenaren bellen regelmatig met de nodige vragen en dat willen we graag zo houden. 
Het komt er dus op neer dat als wij alle uren, die wij in het verantwoord fokken van een raszuivere Teckels steken, zouden doorberekenen, een pup écht onbetaalbaar zou worden.
Tot zover even de uitleg over hoe ‘lucratief’ het fokken is…NIET dus. Laten we wel even voorop stellen dat een fokker die roept dat hij het “alleen uit liefhebberij doet” niet geheel de waarheid spreekt.
Waarom is die stamboom nou zo belangrijk? Meestal verdwijnt hij in een la en komt hij er nooit meer uit.

Bij een erkende fokker, zoals wij dat zijn, betaalt u misschien meer dan wanneer u een pup van één van de advertentiesites afplukt, maar bij ons weet u zeker dat de voorouders óók Teckeltjes zijn en niet de Jack Russel van de buren. 

Bij ons gaat de garantie verder dan tot aan de voordeur. Bij een pup van een advertentiesite houdt deze op bij de drempel. 
Komt u voor onkosten te staan omdat de pup slecht of niet ontwormd is, omdat deze afwijkingen of gebreken heeft waar de adverteerder u natuurlijk niets over heeft gezegd..... Of in het ergste geval als uw pup met 5 weken  NIET geént bij de moeder weggehaald en met Parvo naar Nederland is gekomen, dan kan ik u verzekeren dat de dierenartskosten ver boven de aanschaf van een “stamboom-Teckeltje” uitstijgen, áls uw hondje het al overleeft mocht hij Parvo hebben.
De laatste jaren is er een enorme “handel” ontstaan van Teckelpups. Deze komen vaak uit Oostblok landen en worden onder erbarmelijke omstandigheden geboren en met 5 weken bij de moeder weggehaald. De details zal ik u verder besparen…….maar door het DNA dat wordt afgenomen bij onze pups en de ouderdieren, bent u er zeker van dat de pup verantwoord gefokt en opgegroeid is.
Is uw eerste vraag na het lezen van mijn uitleg nog steeds “wat kost een pup?” dan adviseer ik u óf om verder te kijken…..of om toch contact met ons op te nemen en deze vraag te bewaren tot het einde van ons telefoongesprek…..want dat het belangrijk is om te weten, dat snappen wij uiteraard.