Van oorsprong werd de teckel gefokt voor de jacht op Dassen. Daarom is zijn oorspronkelijke naam een “Dashond”.
Omdat het van oorsprong een Duitse jachthond is, wordt hij ook wel “Dachshund” genoemd.

We kennen 3 beharingvarianten:
• Kortharige
• Langharige
• Ruwharige

Bovendien kennen we 3 maten teckels:

• Het Kaninchen (met een borstomvang tot 30 cm gemeten op een leeftijd van minimaal 15 maanden, gewicht ong. 3 a 4 kilo)
• De Dwerg (met een borstomvang tot 35 cm gemeten op een leeftijd van minimaal 15 maanden, gewicht ong. 4 a 5 kilo)
• De Standaard teckel (met een borstomvang vanaf 35 cm. Een standaard teckel mag niet meer wegen dan 9 kilo)

 

De teckel is van oorsprong gefokt voor de jacht onder de grond. Hij staat bekend als één van de meest gebruikte jachthondjes, vanwege zijn kleine afmetinDe teckel laat uitstekende prestaties zien bij het luid op spoor jagen, het opstoten van het wild en het werken op zweetspoor.Omdat de teckel bij zijn jachtactiviteiten niet geholpen kan worden door zijn begeleider, moet hij het hebben van zijn eigen instinct. Dat bepaalt zijn karakter en maakt hem tot een eigenwijze en eigenzinnige hond.
 

(onze teckels zijn NIET gefokt voor de jacht, maar puur op schoonheid en karakter)

De teckel is vriendelijk van aard, niet angstig, niet agressief en heel evenwichtig in zijn gedrag.

Het is een uitermate slimme hond. U hebt 2 mogelijkheden. U voedt de teckel vanaf het begin goed op, dan luistert hij naar u. Of u voedt hem niet op en u luistert binnen de kortste keren naar uw teckel.
De teckel is heel goed op te voeden bij een consequente baas.

Het is een kindervriend en staat heel veel toe. Het aan zijn staart en oren trekken, zal hem niet deren, maar u als ouder bent verantwoordelijk dat de teckel geen “speelgoedje” wordt.
 

De vacht van de teckel kan van kleur variëren. Dit ligt puur aan de fok. Zo zijn er wildkleurige, rode, black & tan, leverkleurige en blonde teckels. Evenals verschillende tijgerkleuren.

Onze voorkeur gaat uit naar de wildkleurige teckel en met name de Black &Tan  vinden wij prachtig. Deze zijn bij de ruwharige teckels zeer zeldzaam.