Ruwhaar Teckelkennel van 't Rief

Gefokt op schoonheid en karakter

Van pup naar hond

De eerste 9-10 weken woont de pup uiteraard bij ons en onze teckeltjes. W ij proberen de pup(s) zoveel mogelijk te socialiseren. Zo gaan ze met 6 weken voor het eerst in de auto voor een foto-shoot bij de fotograaf.. Een mooie gelegenheid om te kijken hoe het autorijden gaat. Ook met 6 weken maken de pups het eerste echte contact met soortgenootjes. Om te zorgen dat dit allemaal op een gezonde manier gebeurt, laten wij de pup(s) bij onze eigen volwassen teckels lopen. Dit altijd tot grote vreugde van de volwassen dames. Meneer Boudewijn laten wij niet aan dit feest deelnemen. hij heeft  iets onder zijn buik hangen wat door de pups voor iets anders wordt aangezien. Niet prettig voor de man in kwestie.
Dan na 9 a 10 weken is het zover....de pup gaat verhuizen naar zijn nieuwe baas. Vanuit het nest geven wij iets mee waar de nestgeur aanzit. Wij zijn de laatste weken al bezig geweest om de pup te laten wennen aan het plassen buiten zijn mand. Dit betekent niet dat de pup zindelijk is! (om misverstanden te voorkomen). Wij proberen de pup te leren dat hij niet moet plassen in zijn mandje. Ook dit geeft geen garantie voor als de pup bij zijn nieuwe baas woont.
Hier volgen een aantal tips die wij uit eigen ervaring hebben, om de pup zo goed mogelijk te laten opgroeien in zijn nieuwe omgeving

De gewenning bij de nieuwe baas
Voor de pup staat de wereld even op zijn kop als hij gaat verhuizen. Waar ik trouwens "hij" schrijf, zou je daar ook "zij" voor kunnen lezen
De pup komt in een totaal nieuwe omgeving nadat hij waarschijnlijk al een behoorlijk autorit achter de rug heeft. Bovendien is mama ineens weg. Iets waar de pup meer 'last' van heeft dan mama. Zij heeft haar taak volbracht. De pup loopt ineens rond in een huis waar alles totaal anders is. Geef de pup de tijd (een aantal dagen) om helemaal te wennen. Het is dus niet slim om de hele familie- en vriendenkring meteen uit te nodigen om op kraamvisite te komen en beschuit met muisjes uit te delen. Dat is voor de pup té vermoeiend en het zit het gewenningsproces behoorlijk in de weg. Als je met de pup buiten loopt (in het begin niet te lang, ze zijn erg klein) dan zal er genoeg aandacht van mensen zijn. (Men zal nog wel eens vragen of HET een hondje is ...wij hebben het word cavia wel eens voorbij horen komen. Wees duidelijk naar mensen toe. De verleiding is groot dat Jan en alleman de pup op wil tillen. Dit is lief bedoeld maar niet slim!

Een eigen plekje


Zorg dat de pup een eigen plekje heeft thuis. Een plek waar hij zich terug kan trekken als hij moe is. Een plek waar hij zich veilig voelt. Dit kan een mandje zijn in de kamer, maar ook een bench. In tegenstelling van wat veel mensen zeggen, vinden wij een bench níet zielig! Een bench kun je tot een hele vertrouwde veilige plek maken voor je pup. Een leuk mandje erin en zo groot dat je voor het mandje nog ruimte genoeg hebt om daar bijvoorbeeld een handdoek neer te leggen. Bij ons hebben ze namelijk geleerd om buiten de mand op een handdoek te plassen. Deze handdoek kan gedurende de zindelijkheidstraining gebruikt worden om te oefenen (later herover meer).
Kruipt de pup vanzelf in zijn mandje in de bench? Laat hem dan liggen. Hij is moe en wil graag uitrusten. Gebruik de bench NOOIT als strafplek. Dus als de pup iets heeft gedaan wat niet mag...dan gaat hij niet voor straf naar zijn mand. Dan is het veilige gevoel voor de pup namelijk snel weg.

De eerste nacht thuis

Dan komt de eerste nacht thuis. Voor de meeste mensen die ooit een pup hebben gehad een bekend iets. De pup moet gaan slapen en na een laatste plaspoging buiten, gaat het deurtje van de eventuele bench dicht. Dat vindt de pup niet leuk en hij denkt daar heel anders over. Waar is mama?? Waar is mijn broer of zus?? Hellup ik ga dood hier alleen....ze laten me achter!! Hou er rekening mee....je hebt een TECKEL gekocht. Als de toneelopleiding ook voor honden openbaar zou zijn, zou de teckel met de hoogste cijfers afstuderen! Er zijn mensen die hun hele bed verhuizen naar d e bench van de hond en er op een matras naast gaan liggen. (De bench verhuizen naar de slaapkamer gaat een stuk makkelijker)
Mocht het gejank en gepiep je door merg en been gaan, dan is er niets mis mee om de bench of een ander slaapverblijf van de pup mee naar je eigen slaapkamer te nemen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen op de pup mee naar je eigen bed te nemen, maar hou er dan alvast rekening mee dat hij je hele bed in beslag gaat nemen en dit ook niet weer af zal staan. Geen slim plan dus. (alhoewel er bij ons meestal wel 2 in bed liggen, maar dat heb ik even niet gezegd...ze kunnen namelijk ook prima in hun mand slapen hoor!...echt waar)
Besluit je om de pup in de bench te laten en hij valt EINDELIJK in slaap...dan zal hij wakker worden ergens gedurende de nacht en beginnen te piepen. Tijd voor de nachtelijke "wandeling". We kunnen ons zo voorstellen dat je geen zin hebt om je helemaal aan te kleden op je paasbest, dus badjas (of iets dergelijks) klaar leggen. De pup wacht namelijk niet met plassen totdat je je leukste outfit bij elkaar hebt. Vervolgens pak je de pup op (niet zelf naar de tuin laten lopen want dan houdt hij het niet droog), zet de pup neer waar hij mag plassen...en áls dit dan is gelukt prijs je hem de hemel in. Het komt er dus zo ongeveer op neer dat je als een achterlijke malloot in je tuin (of erger nog...voor op straat) staat met je badjas aan en dat de buren uit het raam gaan hangen om te kijken waar jij in vredesnaam mee bezig bent. Tot zover de nachtelijke uuurtjes. Oh ja...had ik al gezegd dat sommige pups dit grapje een aantal keren per nacht uit halen?? Omdat ze precies door hebben dat 'piepen' betekent dat er iemand komt?
Dat is een kwestie van inschatten. Als je de bench bij je bed hebt staan, kun je je hand erin hangen. Is de pup stil, dan is het waarschijnlijk een schreeuw om aandacht.

De zindelijkheid


Dit is van pup tot pup verschillend. Ook gaat het vaak een stuk makkelijker als er al een hond in het gezin woont. Deze voedt de pup namelijk voor een groot gedeelte op. Zo hebben wij onze Coco helemaal niet zindelijk hoeven maken. Ze deed (en doet nog steeds) alles wat haar moeder Zazou doet. Zodra Zazou bij de deur ging zitten, hobbelde Coco er achter aan. Binnen een week was dit klusje geklaard. Is de pup je eerste hond, dan is het heel belangrijk om de pup op de volgende momenten buiten neer te zetten: Na het slapen (binnen 5 seconden na het wakker worden zakt de kleine namelijk door de pootjes om te gaan plassen, dus optillen en naar buiten). Na het spelen en na het eten en drinken. Je kunt je pup beter te vaak buiten zetten dan te weinig. Verder kun je de handdoek die in het begin IN de becnh lag, steeds iets verder richting deur verplaatsen. De eerste par dagen leg je hem vóór de bench en dan langzaamaan richting deur. De pup is bij ons gewend geraakt aan het plassen op een handdoek (wij houden niet van kranten vanwege de vieze inkt)

Socialisatie van de pup


Wij zijn hier al mee begonnen. Zo heeft de pup met 6 weken al een autorit mee gemaakt en heeft hij kennis gemaakt met andere honden. Die 'andere honden' zijn in ons geval onze andere teckeltjes. De pup heeft nog niet zijn complete inentingen gehad en dan laten wij ze niet in aanraking komen met honden waarvan wij niet weten of ze helemaal gezond zijn. Ook uitwerpselen van andere honden dan de onze raden wij ten zeerste af. Wij houden zelf altijd 12 weken aan voordat we ze echt rond laten hobbelen. Het is uiteraard niet erg als de pup kennis maakt met zijn buurtgenootjes, maar houdt de pup goed in de gaten. Je wilt niet dat hij uitwerpselen o.i.d. eet van een zieke hond! Verder raden wij het af om de pup de eerste week aan een riempje te laten wandelen. Laat de kleine gewoon met je meehobbelen. Tenzij je hoogbejaard of slecht ter been bent, ben je altijd sneller dan de pup. De pup heeft al zoveel te verwerken, dan is een riempje om zijn nek wel heel veel gevraagd.

Het alleen laten van de pup


De pup zal in de meeste gevallen wel eens alleen zijn en dat moet hij dus leren. Als de pup na een paar dagen gewend is in zijn nieuwe omgeving, kun je beginnen om hem het 'alleen zijn' te leren. Doe de pup in de bench, het deurtje dicht, maak er vooral niet teveel woorden aan vuil en stop de pup ook niet vol met lekkers, maar ga gewoon even naar een ander vertrek in je woning. Daar blijf je 2 minuten. vervolgens ga je terug naar de bench (de pup zal waarschijnlijk nog niet eens doorhebben wat hem is overkomen). Je opent het deurjte....prijst de pup helemaal de hemel in en je zou iets kleins kunnen geven omdat hij zo vreselijk knap was om 2 minuten alleen te blijven zonder te janken. En dan laat je hem PLASSEN!!! Dit bouw je op naar 5 min. enz.
Wordt NOOIT boos op een jankende pup in zijn bench. Daarmee bombardeer je namelijk de bench tot een vervelende plek.

Consequente baas

Let wel....je hebt een teckel gekocht!! Een super intelligente hond die garant staat voor járen lang van plezier tussen baas en hond. Als het tenminste van het begin af aan goed wordt aangepakt. Een teckel is klein, een tijger in zakformaat. Hij is intelligent, een nerd in pocketmodel. Hij is snel, een luipaard zonder vlekken. En als je niet oppast is hij je te slim af. Zo laten wij onze teckels niet met de pot meeëten. Hondenvoer is hondenvoer en dat eten wij nou eenmaal niet. Kies je daar wel voor? Geen probleem maar neem dan een te dikke teckel die loopt te schooien op de koop toe. Als wij eten gaan onze honden naar hun mand. Als wij met ze gaan wandelen dan gaan WIJ met de honden wandelen en niet andersom. Je loopt een driedubbele slijmbeursontsteking op in je schouders als je met een teckel moet lopen die strak gespannen in zijn riem hangt, want sterk zijn ze!
Onze honden lopen in het bos en op plekken waarvan wij zeker weten dat er geen verkeer is altijd los! Dit kan prima. Ze hebben weinig tot geen jachtinstinkt want zo hebben wij de bloedlijnen uitgezocht. Wat niet wil zeggen dat ze een konijn niet interessant vinden! Bij ons is het 1x fluiten en alles komt terug. Maar ook onze teckels vinden konijnen erg leuk en dan horen en zien ze niets meer. Don't panic!!!! Een teckel komt altijd terug naar de plek vanwaar hij is vertrokken. Blijf dus staan waar je hem bent kwijt geraakt...en wacht....wacht totdat hij er weer is! (een slaapzak is niet altijd nodig)
Verder zijn duidelijke commando's van belang. Er zijn vast mensen die in het bos gedacht hebben dat er een mens met pitt-bulls aan komt als ze mij horen roepen. Blijf!!!!...hierrrrrrrrrrr!!!!!...terugggggg!!!!!!!! en toen bleken het kleine teckels te zijn. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Ebby nog steeds (al 2 jaar)  een ongeleid projectiel is, maar altijd weer terug komt. Voor onze zenuwen iets minder prettig en we werken er gestaag aan voort

Een lang en gelukkig leven

Al het bovenstaande komt voornamelijk uit onze jarenlange ervaring met het Teckelras. Bij ons houdt het trouwens ná de verhuizing van de pup niet op. Met de meeste nieuwe baasjes hebben we nog regelmatig contact. Met de één wat meer, met de ander wat minder. Maar heb je, nadat de pup bij je is komen wonen nog vragen, dan mag je altijd bellen, mailen of langskomen. Wel stellen wij het op prijs als onze nachtelijke uren ook met slaap gevuld kunnen worden. Ooit hebben we een nieuwe baas gehad die belde om 02.30 uur met de mededeling dat zijn pup jankte en wat hij nu moest doen...uuuh?? even met hem naar buiten??? Ooh...dat vond hij een goed idee en vervolgens wenste hij ons nog een fijne nachtrust....en bedankt!
Na alles wat je hierboven hebt gelezen, geldt nog steeds...gehaalde resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst

Heel veel plezier toegewenst met het nieuwe gezinslid!!