De VacciCheck (of te wel een titerbepaling) in Jip en Janneke Taal.
“Vroeger” was het de normaalste zaak van de wereld dat een hond zijn jaarlijkse cocktail kreeg. Als je een nestje pups had, dan werden ze geënt met 6-9 en 12 weken en als de dierenarts in kwestie héél erg commercieel was ingesteld liet hij je ook nog doodleuk terug komen voor een 16 weekse inenting.
Dat het een schuif geld kost is nog daar aan toe, maar dat je hond vol wordt gespoten met allerlei chemische vloeistoffen terwijl dit helemaal niet nodig is, dat is het ergste.
Het is inmiddels wetenschappelijk onderbouwd dat er geen enkele noodzaak meer is voor een jaarlijkse vaccinatie met een “grote cocktail”. Ook weten we inmiddels dat “baat het niet dan schaadt het niet” absoluut niet opgaat! Een vaccinatie met de “grote cocktail” is sowieso 3 jaar werkzaam maar in de praktijk blijkt, na een VacciCheck, dat zelfs na 3 jaar nog niet gevaccineerd hoeft te worden!
Daarom vaccineren wij onze pups (en ook onze volwassen honden) op maat. Dit laten wij doen door de dierenarts die bij ons aan huis komt, middels een VacciCheck , ook wel titerbepaling genoemd.
Aan de hand van een druppeltje bloed uit het pootje wordt bepaald of er bij de pup nog voldoende antilichamen (afweerstoffen) aanwezig zijn die door de moederhond worden meegegeven via de moedermelk.
Onnodig vaccineren wordt zo voorkomen.
Niet enten is geen oplossing maar meten is weten! Daarom laten wij alleen vaccineren als dit nodig is.
Hoe gaat dat nou in de praktijk in z’n werk:
Als de pups 7 weken oud zijn, komt Froukje (onze “titer-dokter”) bij ons thuis om alle pups klinisch te onderzoeken en te “titeren”. Ze neemt een druppeltje bloed af uit het pootje van elke pup (nee…dit doet ze niet zeer) en van elke pup wordt het bloed afzonderlijk onderzocht. Dat gebeurt gewoon bij ons thuis. Het bloed gaat in een testkastje en na 23 minuten weten we precies hoeveel antistoffen de pup nog van moeders heeft. ( Klik hier voor een praktijkfilmpje om er echt beeld bij te krijgen)
Afhankelijk van de uitslag van de titerbepaling wordt bepaald of er nog genoeg antilichamen aanwezig zijn bij de pup of dat er gevaccineerd moet worden. Als er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn, schrijft Froukje in het paspoort, wanneer er weer een titer bepaling gedaan moet worden. Meestal is dat na 2-3 weken. Afhankelijk van die uitslag herhaalt vorenstaande zich.
LET WEL…..we zijn niet tégen vaccineren en het is NIET de bedoeling dat een pup (of volwassen hond) helemaal niet geënt wordt. het is de bedoeling dat het vaccineren gebeurt als het nodig is en het bij de pup dus zo lang mogelijk uitgesteld kan worden.
Uiteindelijk krijgen ze uiteraard allemaal hun vaccinatie en wordt er een jaar later weer getiterd om te kijken hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn. De praktijk heeft geleerd, dat na een jaar de titer-uitslag nog zó positief is, dat er niet gevaccineerd hoeft te worden en dat er pas 3 jaar later weer getiterd hoeft te worden.
Niet alle dierenartsen titeren helaas en sommige dierenartsen titeren wel, maar doen dit pas na een jaar ,als de pup zijn 6-9 en 12 weekse inenting heeft gehad.
Zo mis je dus de belangrijkste slag, omdat we juist willen dat de pups niet onnodig gevaccineerd worden.
Als fokker neem ik ruim voordat de pup naar z’n nieuwe personeel gaat verhuizen, contact op met een dierenarts die titert, in de buurt bij het personeel. Ik vraag dan naar het titerbeleid van die praktijk. Zo voorkomen we dat het nieuwe personeel tóch nog verkeerd voorgelicht wordt door de dierenarts in kwestie omdat hij/zij eigenlijk niet goed op de hoogte is van het titeren.
Uiteraard is het prima als je zelf een dierenarts uitzoekt voor alle overige zaken. Wij hebben er ook 2. Een om te titeren en 1 voor alle andere redenen waarom je naar een dierenarts zou moeten.